Conceptul de ”centru” își are originea în cuvântul latinesc ”centrum” și poate evoca diverse subiecte. Una dintre semnificații face referire la locul unde oamenii se întâlnesc într-un scop anume.
Cât privește termenul ”cultural”, acesta este un adjectiv care desemnează apartenența sau ceea ce se raportează la cultură. Această noțiune, ce provine din latinescul ”cultus”, este legată de facultățile intelectuale ale omului și la cultura spiritului uman.
Un centru cultural este, prin urmare, un spațiu ce permite participarea la activități culturale, vizând promovarea culturii în rândul oamenilor unei comunități. Structura acestuia poate varia în funcție de caz: auditorii, biblioteci, săli de informatică și alte spații cu infrastructuri necesare pentru oferirea de ateliere ori cursuri și derularea de concerte, piese de teatru, filme,etc. Ca regulă generală, activitățile centrelor culturale sunt gratuite și foarte abordabile.
Colegiul Național ”Al.I.Cuza” din Focșani poartă cu mândrie numele domnitorului care, prin reformele sale, a dus la transformarea țărilor românești. Prin “legea instrucţiunii publice” de la 1864, se proclama obligativitatea şi gratuitatea învăţământului primar. Atunci s-au stabilit trei grade de învăţământ:primar, secundar şi superior. Învăţământul primar era de patru ani, cel secundar de şapte ani, iar cel superior sau universitar de trei ani.
În perioada de transformări continue ale secolului XXI, de frământări politice și sociale din țara noastră, de schimbări la nivelul învățământului românesc, dorința de evoluție și de schimbare către nou, a dus, inevitabil, la nașterea ideii de înființare a Centrului Cultural Cuza.
În cadrul acestui Centru sunt propuse ateliere de practici culturale și artistice destinate elevilor cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani (clasele V-XII). Activitățile culturale, creative și artistice sunt organizate sub formă de cluburi, într-o ambianță convivială, călduroasă, unde participanții pot găsi plăcerea de a se dezvolta. Spațiul creat pentru toate acestea este unul nou renovat, personalizat, unde modernul se împletește în mod armonios cu tradiționalul. (Corpul Rarincescu – Anexa C – A7 și holul de la intrare)
CLUBUL DE DANS – coordonator prof. Țandără Ionuț, colaboratori coregrafi profesioniști
Elevii își vor da întâlnire cu dansul prin descoperirea spațiului, ritmului, corpului, mișcării și a ascultării muzicii. Un club unde elevul descoperă, prin propria sa analiză și experiență, tot ceea ce creează dansul. Se vor învăța coregrafii în care tehnicile și evoluția în spațiu sunt reunite explorând diverse genuri muzicale.
Recomandăm tuturor elevilor să se îndrepte către această formă de artă modernă, unde își pot dezvolta usor calitățile de socializare, interacțiune, inteligență, ambiție și perseverență. Trebuie să privim dansul ca pe un ajutor în procesul fiecăruia de dezvoltare fizică și emoțională. Dansul oferă copiilor destindere, optimism și voie bună, iar în aceeași măsură îi ajută să își canalizeze energiile pozitive într-un mod constructiv. Pe lângă performanța fizică, formă de amuzament, destindere și relaxare, dansul pune un mare accent și pe elementul social. Este până la urmă un limbaj universal, o formă liberă de exprimare ce îi va scoate pe cei mici din limitele impuse de cuvinte. Dansul este sportul care odată învățat, îi va ajuta tot timpul pe copii să cunoască alți oameni.
CLUBUL DE ARTE VIZUALE – coordonator prof. Opaiț Ovidiu Octavian
Acest club va permite elevilor să-și exprime creativitatea, potențându-și în acest mod simțul observației. Aceștia vor învăța tehnici de bază ale picturii (guașă, ulei, acrilic, acuarelă, cerneală de China) și ale desenului (creion, cariocă, colaj, grafică, matriță, pastel, cărbune), bazându-se pe operă de artist sau pe subiecte de actualitate. Elevii vor putea să picteze sau să deseneze la alegere după natură, un subiect propus la fiecare întâlnire ori după o fotografie selecționată. Sfaturile, metodele de lucru și tehnicile vor fi adaptate în funcție de nivelul fiecărui participant.
CLUBUL DE MUZICĂ – coordonatori prof. Dumitrache Mitrița, prof. Țandără Ionuț, prof. Roșca Silviu Iulian, colaborator prof. de canto Marin Teodor
Are ca principal obiectiv promovarea valorilor umane prin intermediul artei muzicale. Vom căuta frumusețea lăuntrică, talentul fiecărui elev în parte, dezvoltarea eficientă a metodelor de lucru pentru dezvoltarea abilităților muzicale pe trei segmente: interpretare vocală, instrument și interpretare corală.
CLUBUL DE FOTOGRAFIE ȘI CINEMATOGRAFIE – coordonator prof. Săndulescu Andreea, colaboratori Foto Răduc, Foto Coman Ionuț, student Grigoriu Alessandro, student Porumboiu Edward.
”Înainte să fie un limbaj, fotografia este e artă. Înainte să fie artă, fotografie este un meșteșug. Înainte să fie un meșteșug, fotografia este fizică, mecanică, optică, chimie, electronică, informatică, atitudine, comunicare, orientare. Înainte să fie toate acestea, fotografie este pasiune. ”
E bine să învățăm elevii să fotografieze, deoarece creierul lor se va dezvolta diferit de al celorlalți. Vor compune altfel imaginea după ce vor fi inițiați în regulile de compoziție, vor înțelege altfel culorile după ce își însușesc lecțiile despre interpretarea culorilor în viziunea lui Goethe, vor înțelege viteza și profunzimea de camp – în fotografie, în artă. Și probabil că vor fi atașați toată viața de vizual.
Clubul se adresează elevilor care vor să învețe să exploateze valențele expresive ale fotografiei, îndeosebi prin abordare și tehnică de fotografiere.
Scopul acestui club este și acela de a ajuta elevii să devină spectatori educați de cinema. Cu puțină răbdare, elevii noștri vor putea deprinde ceea ce se numește discernământ cinematografic, adică acel bagaj de cunoștințe care să le permită să deosebească un film bun de unul prost. Pentru că dincolo de subiectivitate, filmul, ca orice altă formă de artă, se poate judeca după anumite criterii valorice. Vor învăța să fie mai pretențioși cu filmele pe care le văd, vor aprecia la adevărata lui valoare un film bun și vor putea amenda cu mai multă ușurință și dezinvoltură clișeele, adică formulele standardizate prin care un cineast leneș o ia pe scurtătură în încercarea de a impresiona. Așadar, nu vor mai cădea în capcanele cinematografice și se vor bucura cu atât mai mult atunci când vor constata că se află în fața unui film puternic, convingător și autentic.
Vor învăța cum se face un film, care sunt etapele de realizare și în ce constă munca celor care participă la realizarea unui film. Asta nu înseamnă că filmul își va pierde din mister, dar va deveni mai ușor de înțeles de ce anume le place un film sau altul.
Fiecare sesiune va avea o temă anume ce va fi ilustrată cu exemple din filme. Vor exista și elemente practice în curs, sesiuni în care copiii vor fi invitați să treacă prin etapele de realizare ale unui film. Vor putea să filmeze, să joace, să aleagă cadrele cele mai bune și să le monteze.
CLUBUL DE TEATRU – coordonator Cucu Floris, prof. Vișinescu Elena, prof. Milea Sorina
La Clubul de Teatru le oferim copiilor posibilitatea să dobândească abilități precum creșterea încrederii în sine, dezvoltarea memoriei, înlăturarea tracului în comunicarea în fața unui public, dezvoltarea atenției distributive, îmbunătățește dicția, dezvoltă expresivitatea corporală și autocontrolul, stimulează creativitatatea și inventivitatea.
Copiii vor descoperi din propria inițiativă multitudinea de mijloace de expresie, lingvistică și corporală, își vor dezvolta personalitatea prin joc. Această activitate le deschide drumul copiilor către lumea fascinantă a literaturii și le trezește interesul pentru marile opere ale literaturii clasice.
Prin exerciții de dicție, analiză de texte, tehnici de respirație, exerciții de coordonare a mișcării, exerciții de memorie și muncă de echipă, copiii învață să se prezinte cu mult mai multă încredere nu doar pe scenă dar și în viața de zi cu zi. Improvizația, discuțiile și socializarea sunt, în viziunea noastră, mult mai importante decât simpla memorare a textelor.
Obiective: Cultivarea dragostei pentru arta dramatică. Lărgirea orizontului cultural, dezvoltarea imaginaţiei, sensibilităţii şi spiritului creator,formarea unei personalităţi umane complexe. Stimularea în direcţia participării copiilor la spectacole, atât ca spectatori, cât şi ca interpreţi în formaţiile de teatru. Cultivarea interesului faţă de textul dramatic. Dezvoltarea unui comportament responsabil faţă de activităţile întreprinse. Formarea şi dezvoltarea unor abilităţi intelectuale şi practice la elevi. Dezvoltarea trăsăturilor pozitive de caracter ale elevilor.
CLUBUL DE JURNALISM ȘI CREAȚIE LITERARĂ – coordonatori prof. de limba și literatura română, prof. Coatu Constanța, colaborări cu studenți la jurnalism (București, Cluj).
Se urmărește susţinerea activităților prin diferite tehnici preluate din jurnalism care îi ajută pe elevi să-şi identifice şi să-şi transforme emoţiile, să folosească uşor cuvântul, să-şi definească valorile personale, scopul final fiind consolidarea stimei de sine şi obţinerea încrederii în propria persoană, unul dintre factorii determinaţi în atingerea performanţei în orice domeniu. Dacă vor avea încredere în forța lor vor putea să-și împlinească toate visele. Practic elevii se vor antrena ca să se deschidă și să aibă o stimă de sine crescută, să conștientizeze că întotdeauna reușești ceea ce îți propui dacă vrei și îți place. Proiectul îşi propune o abordare multidisciplinară şi o intervenţie asupra copiilor, tot mai prinşi în capcana calculatorului şi a internetului. Este un pas important în schimbarea stilului de viaţă inactiv cu unul activ prin dezvoltarea atitudinii proactive social.