Acum 130 de ani se inaugura în Focşani Şcoala secundară de fete, astăzi Colegiul Național Al. I. Cuza. Generații de profesori și elevi și-au întâlnit destinele pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, întâlniri care au declanșat energii creatoare atât în sufletul și în mintea elevilor, cât și a dascălilor lor.
Catalogul de față prezintă un crâmpei din munca și talentul unor profesori de artă vizuală și desen ai colegiului și ale unor elevi care s-au format aici.
Ipostazele artistice surprinse ne dezvăluie bucuria de a comunica prin artă, care are darul de a menține conexiuni pe dimensiuni nebănuite. Ca formă de exprimare a emoțiilor, gândurilor, conștientului și/sau subconștientului, arta e pentru fiecare o căutare a propriului eu și metodă de redescoperire permanentă.
În căutarea conceptului de estetică și frumusețe, ajungem să descoperim forme nebănuite ale artei per se. E trist ca suntem tentați să categorisim ceea ce ochiul nostru stie că ”nu este frumos” sau ceea ce conștientul nostru știe că “nu este estetic” și astfel să rămânem indiferenți la ceea ce este cel mai important – mesajul artistului cu toate emoțiile, gândurile, visurile, angoasele, bucuriile puse într-un limbaj al formelor și culorilor.
Cum ar fi dacă în fiecare zi am folosi arta în tot ceea ce facem, ceea ce suntem și mai mult în ceea ce dorim să lăsăm după noi.
Într-o comunitate cu un lung istoric de oprimare, intimidare, hărțuire, tortură, obstrucționare a adevărului, cu dorința sălbatică de a crea Omul Nou, arta este o șansă pentru noi de eliberare și restabilire a sensului curat în existența noastră. Folosită liber și fără discriminare, cu intenția pură de a promova estetica și frumosul naturii umane, arta este o formă de libertate.
Catalogul poate fi consultat urmând linkul Ipostaze artistice.